Nieuws over TOM Rotterdam

Rotterdam houdt ouderen op de been

Tachtig 65-plussers starten valpreventieprogramma in Het Lage Land

Rotterdam, 29 maart 2019 – Tachtig ouderen in de Rotterdamse wijk Het Lage Land starten met het valpreventieprogramma TOM Rotterdam om de kans op een val te verkleinen. Wethouder Sven de Langen (o.a. volksgezondheid, zorg en ouderen) deed vrijdag 29 maart de aftrap bij de startbijeenkomst. TOM staat voor Thuis Onbezorgd Mobiel en helpt 65-plussers om langer zelfstandig thuis te wonen. Het omvat een beweegprogramma, voedingsvoorlichting en sociale steun. De aanpak is eerder in andere gemeenten succesvol gebleken en wordt nu uitgerold in Rotterdam. Hierbij is er extra aandacht voor gezonde voeding voor ouderen.

Vallen blijkt een van de grootste problemen en risico’s voor 65-plussers. Erg vervelend, want de gevolgen van een val kunnen ouderen enorm beperken. TOM Rotterdam biedt 65-plussers een totaalpakket aan ondersteuning en voorlichting om de kans op vallen te verkleinen. De ouderen werken gedurende 14 weken in groepjes onder leiding van een fysiotherapeut aan hun balans, spierkracht en coördinatie. Ook lunchen zij zes keer met hun groepje, waarbij een diëtist laat zien hoe je lekker en eiwitrijk kunt eten. Want eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon voor ouderen.

Verbeterde mobiliteit

TOM is vanaf 2016 in vijf regio’s onderzocht. Tot nu toe hebben 145 ouderen meegedaan aan TOM. De integrale en lokale aanpak werkt. De deelnemers gingen vooruit op kracht (86% verbetering), lenigheid (67%), mobiliteit (80%) en balans (28%). Dit draagt bij aan het dagelijks functioneren van de ouderen. Door deelname aan het TOM-programma is de angst om te vallen en het aantal deelnemers dat viel afgenomen.


In de maanden voorafgaand aan TOM viel 42% van de deelnemers, tijdens TOM viel 24% tijdens en na het programma 22,5%. Zes maanden na de laatste In Balans training wordt de laatste vragenlijst gestuurd aan de deelnemers. Deelnemers ervaren een betere kwaliteit van leven na het volgen van het TOM-programma. Ze geven aan dat hun gezondheid is verbeterd én dat ze lekkerder in hun vel zitten.

TOM Rotterdam

Binnen TOM Rotterdam wordt er onderzoek gedaan naar voedingsgewoonten bij de ouderen. TOM Rotterdam is een initiatief van VeiligheidNL, Nutricia, Hogeschool Utrecht en adviesbureau Purpose. Welzijnsorganisatie Buurwerk, HRC-diëtistenpraktijk, lokale fysiotherapeuten en de gemeente Rotterdam zijn betrokken bij de uitvoering. Albert Heijn Het Lage Land levert de lunches voor TOM.

Eind 2018 lanceerde de gemeente Rotterdam samen met meer dan 100 partijen de Samenwerkingsagenda Ouder en Wijzer. Deze agenda beschrijft hoe Rotterdam zich klaarmaakt voor een toekomst met meer ouderen. Programma TOM Rotterdam is een van de activiteiten binnen deze samenwerkingsagenda.


Informatiebijeenkomsten 14 en 15 februari drukbezocht

Maar liefst 164 geïnteresseerden bezochten de informatiebijeenkomsten van TOM Rotterdam op 14 en 15 februari. Een drukte van belang dus, in het Huis van de Wijk aan de Remmet van Milplaats.

Tijdens de bijeenkomsten kregen de 65-plussers meer informatie over TOM Rotterdam, onder andere via een introductiefilm. Deze video kunt u hiernaast bekijken. Ook deden fysiotherapeuten en diëtisten uit Het Lage Land een aantal testjes met de ouderen.


85 ouderen bleken geschikt voor deelname. 79 ouderen waren te fit voor deelname. ‘Jammer dat ik niet mee kan doen, maar ik ben wel ontzettend blij dat de fysiotherapeut en diëtist mij nog fit vinden, ik ben immers al ruim in de 70’, aldus een van de geïnteresseerden.

Startbijeenkomst 29 maart

Op vrijdag 29 maart is de startbijeenkomst van TOM Rotterdam, wethouder Sven de Langen van Volksgezondheid, Zorg, Ouderen en Sport geeft op deze dag het startsignaal.


Olga Commandeur maakt ouderen enthousiast voor TOM

Presentatrice ‘Nederland in Beweging’ op weekmarkt in Het Lage Land

Op 11 januari konden bezoekers van de weekmarkt in Het Lage Land meebewegen met Olga Commandeur, bekend als presentatrice van Nederland in Beweging. Haar aanwezigheid op de markt trok veel bekijks en aandacht voor het programma TOM (Thuis Onbezorgd Mobiel) Rotterdam.

Olga gaf in drie uur tijd vier sessies van 15 minuten waar marktbezoekers aan mee konden doen. Sommige mensen liepen een paar keer langs om te kijken of Olga het echt was. Tussendoor was er gelegenheid om met Olga in gesprek te gaan. De mensen reageerden positief op TOM Rotterdam. ‘Dit is echt iets voor mijn man’, zei een van de geïnteresseerden. Een ander was net met haar beweegclubje gestopt en zag TOM als een kans om weer in beweging te komen. De aanwezigheid van Olga Commandeur en het TOM-team zette de mensen aan het denken: ‘Ik moet echt iets gaan doen. Bewegen en goed eten is belangrijk.’

Wat is TOM Rotterdam?

TOM Rotterdam gaat in april 2019 van start in Het Lage Land. Doel is de zelfstandigheid van 65-plussers te vergroten door hun kans op vallen te verkleinen. Door de juiste kracht- en balansoefeningen te doen en door goed te eten, kunnen ouderen de kans op een val verlagen en daarmee de zelfstandigheid vergroten. Juist hier zet het programma TOM Rotterdam op in.

Kom op 25 januari ook meedoen met Olga Commandeur

Heeft u het bezoek van Olga aan de weekmarkt gemist? Kom dan op 25 januari tussen 10.00 uur en 13.00 uur naar de markt. U kunt dan Olga Commandeur ontmoeten en meer informatie krijgen over het programma TOM Rotterdam.